Първи признаци на деменция при възрастни и как да се справим с тях

19 май 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Един ден човек, който е бил радостен, сърдечно настроен към хората, започва да става злонамерен, а понякога дори агресивен към роднини или обгрижващи. Тази смущаваща поведенческа промяна може да бъде един от първите симптоми на деменция. Това е трудна тема не само за възрастния човек, но и за неговите роднини. Какви са другите симптоми на прогресивна деменция?

Първи признаци на деменция при възрастни хора

Агресия и злоба – неприятни симптоми на сенилна деменция

Сенилната деменция е болест, пред която се изправят много възрастни хора. Има няколко характерни симптома, но един от тези, които най-силно засягат живота и близките на възрастния е така наречената злонамереност, която често се комбинира с агресия. Промяна в поведението обикновено се случва внезапно. Възрастен човек, който винаги се е е държал приятелски и позитивно, става лош, груб и нетърпелив ден след ден. Освен това понякога възрастния човек, освен словесна агресия, също проявява и физическа агресия – той може да се удари или да удари обгрижващия го. Той вметва в речта си неприятни забележки, а понякога дори твърдения за кражба или подслушване. Какво да правим в тази ситуация? На първо място, не приемайте неприятните коментари лично и се опитайте да разберете проблема.

Агресивна деменция – от къде идва проблемът?

Мислите ли, че няма причина възрастните да стават агресивни? Не забравяйте, че обикновено зад тези промени в поведението има нещо. Например, агресия може да бъде причинена от преобладаващо чувство на безпомощност и тревожност, ефект от приемането на определени лекарства, или ефект от продължителна болка, която пречи да функционирате нормално. Често се случва, че агресивната сенилна деменция не е нищо повече от резултат от всички тези фактори, които в същото време се натрупват, което прави живота на възрастния човек нещастен. Агресията може да бъде симптом, свързан с болести в напреднала възраст , като болестта на Алцхаймер, което причинява загуба на паметта и често причинява усещане за загуба и безсилие. В по-лоши моменти, когато възрастния не може да намери нещо или забравя и обърква имената на близките, той отказва да приеме, че всичко това е резултат от неумолимо стареене на ума.

Грижете се за възрастен човек с деменция – как да се държите с него?

Въпреки че работата с възрастен, който има първите симптоми на деменция не е лесно, подходът е изключително важен. Всякакви обвинения или злоба могат да бъдат обезкуражаващи, но не ги приемайте лично. Както всяка друга болест, сенилната деменция е трудно да се приеме и може да бъде свързана със симптоми, които засягат не само възрастния, но и неговите роднини.

  • Търпение и разбиране преди всичко

Опитайте се да намерите много търпение и съпричастност, защото това е, което ще ви трябва най-много. Ако си спомняте, че неразбираемото поведение на възрастния е в резултат от заболяване и не от лоши намерения, ще бъде по-лесно да се грижите за него.

  • Агресивна деменция – не се отнасяйте към възрастните като враг

Не забравяйте, че хората със сенилна деменция обикновено нямат лоши намерения и не искат да наранят никого, особено на техния болногледач. Въпреки това, те не са в състояние да мислят рационално и да оценят ситуацията, в която се намират и често се чувстват претоварени от това как всичко се променя около тях. Всякакви неприятни или злобни забележки не са насочени преднамерено срещу вас.

  • Грижа за възрастен човек – избягване на конфронтация

Да спорите с възрастен, за да докажете, че той не е прав не само няма да постигне желания ефект, но може да се възприеме и като опит да го атакувате. В резултат на това възрастните хора могат да се чувстват обидени, застрашени и склонни да поддържат агресивно отношение към вас. Не забравяйте обаче, че това е резултат от болестта и факта, че възрастните хора се справят по-лошо в реалността, която ги заобикаля. Дори тривиалната ситуация може да предизвика избухване на гняв, чувство на неудовлетвореност и дори агресия.

  • Борете се с гнева с усмивка, съпричастност и позитивно отношение

Позитивното отношение и сърдечността са жизнено необходими, за да бъде болногледача добър личен помощник на възрастен човек. Винаги трябва да се обръщате към възрастния с уважение. Опитайте се да говорите спокойно с равен глас, и когато знаете какво е причинило нервната реакция, опитайте се да отвлечете вниманието на възрастния нещо положително, като например музика. Повече съвети как да се справите с проблемен възрастен ще откриете в тази статия.

Също така си струва да прочетете: