Какво да се прави при топлинен или слънчев удар?

15 юли 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Топлинен и слънчев удар са два термина, които се отнасят до едно и също състояние. Единствената разлика между тях е, че топлинен удар може да се получи и при липса на директно излагане на слънце.

Топлинен удар (или слънчев удар) настъпва тогава, когато тялото вече не може да поддържа температура под 40°С, когато е изложено на горещо време. Хората почти винаги имат предупредителни симптоми преди топлинния удар, но понякога не обръщат внимание или не са в състояние да предприемат действия. Телесната температура се повишава бързо, неконтролируемо и без възможност за охлаждане. Това положение може да бъде животозастрашаващо, защото причинява увреждане на мозъка и други жизненоважни органи.

Защо се стига до топлинен удар?

Това състояние може да бъде причинено от интензивна активност в горещината или от прекалено дълго прекарване на горещо място, дори да се носи шапка.

Какви са симптомите на топлинен удар?

Признаците и симптомите на топлинен удар включват: треска от 40°С или повече, промени в психичното състояние или поведението, като объркване, възбуда, неясна реч; зачервена, гореща и суха кожа; силно изпотяване; гадене и повръщане; ускорен пулс и дишане; главоболие; припадък, който може да е първият признак за топлинен удар при възрастни хора.

Оказване на спешна медицинска помощ

В случай на топлинен удар, веднага се обадете на местния номер за спешни случаи. След това незабавно преместете човека от мястото на топлината, премахнете излишното облекло и го охладете по какъвто и да е начин, например: поставете го във вана с хладка вода или под хладен душ, напръскайте го с градински маркуч или с гъба, напоена в хладка вода; поставете го на вентилатор, докато поставяте компрес със студена вода; поставете пакети с лед или хладни мокри кърпи върху врата, подмишниците и слабините; покрийте го с хладни влажни чаршафи.

Важно е да оставите пострадалия да пие хладна вода, за да се рехидратира, ако е в състояние да го направи. Не му давайте захарни, кофеинови или алкохолни напитки! Избягвайте също много студени напитки, тъй като те могат да причинят стомашни спазми.

Започнете действия по оказване на спешна лекарска помощ до идване на линейката, ако човекът загуби съзнание и не показва признаци на кръвообращение, като дишане, кашлица или движение на крайник.

Колко време продължава състоянието топлинен (слънчев) удар?

Първоначалното възстановяване отнема около 1 до 2 дни в болницата, но при установяване на увреждане на органи, лечението става по-продължително. Експертите са на мнение, че пълното възстановяване от топлинния удар и неговото въздействие върху вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

Също така си струва да прочетете: