Няколко технологични джаджи в помощ на пациентите и техните асистенти

6 януари 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Битува мнението, че модерните джаджи са създадени само за младите хора. Така ли е в действителност? Наистина ли тези, които са прехвърлили 70-те години, нямат нужда от тях, защото са направени сложи и неразбираеми за тях?

Тази широко разпространена заблуда е присъща за убежденията не само на новото поколение, а се поддържа упорито и от самите възрастни хора.

Но това, че някой е имал щастието да доживее до старини, не означава, че трябва да е „глух и сляп“ за улеснението, което модерните технологии предлагат и да отказва да върви в крак с времето.

Напротив, умните джади са създадени от младите хора за възрастните – да им помогнат да поддържат доброто си здраве и да направят ежедневието им по-леко.

Какво трябва да има предвид всеки, който е намерил работа като болногледач?

Смарт часовници в помощ на пациентите

Съществуват безброй модификации на така наречените „смарт часовници“ например. Някои от моделите са предназначени специално за възрастни хора. Те са хибрид между интелигентен часовник и фитнес гривна с паник бутон.

Ето и какви възможности откриват тези приспособления:

 • Гласова комуникация и SMS съобщения чрез самото устройство или свързан телефон;
 • Определяне на геолокацията на носителя със запазване на историята на неговите движения. Монтаж на геозони с уведомяване на близките, ако той е излязъл извън обичайната за него територия;
 • Бързо обаждане до близките чрез натискане на бутона SOS. Някои модели дори разполагат с няколко бутона, всеки от които може да бъде свързан с един телефонен номер;
 • Измерване на пулса и кръвното налягане;
 • Преброяване на стъпки и изгорени калории;
 • Създавайте напомняния за времето за лекарства и други дейности;
 • Използване на аларма, календар, прогноза за времето и други.

По-евтините модели разполагат само с основни функции, докато по-скъпите, в допълнение към всичко, изброено по-горе, могат да имат камера, Bluetooth, 3G интернет и други полезни функции.

Всички смарт часовници за възрастни хора са оборудвани с голям контрастен екран с големи надписи, а техните калъфи са устойчиви на влага и замърсяване от прах.

Кои телефони са най-подходящи за възрастни хора?

Ако търсите или вече сте намерили работа като медицински асистент, следва да сте запознати с моделите телефони, които са най-подходящи за вашите пациенти.

Постоянното поддържане на връзка е жизненоважна необходимост за хората в напреднала възраст, затова за тях са създадени специални модели.

Най-важните им характеристики са:

 • Притежанието на големи, същевременно меки и удобни за боравене механични клавиши с добре отличаващи се върху тях букви и цифри;
 • Подсилената слушалка и възможността за включване на система за свободни ръце е също от съществено значение;
 • Възможност за поставяне на телефона в стойка за зареждане;
 • Наличието на SOS бутон за бързо обаждане в случай на спешна необходимост, към който да се свърже телефонът на асистента;
 • Издръжлива батерия;
 • Лесно съхранение.

Използването на модерните и функционални устройства в помощ на обслужването на пациентите не бива да се пренебрегва от нито един асистент, който иска да изпълнява своите задължения безупречно.