5 мита за германската народопсихология

1 юни 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Изрази като „стриктен германец“, „педант като германец“, „студени като германците“ отдавна са станали устойчиви в речника на българина. Дали са истина и доколко отговарят на действителната немска народопсихология? Нека разгледаме петте най-разпространени мнения за германската нация, които не са съвсем верни – или поне отчасти:

1. Германците са студени

Германците са хора, които умеят да се владеят в повечето случаи. Те са стоици, които се стремят към перфекционизъм и прецизност във всички аспекти на живота си. Да, рядко признават грешки, дори на шега, и не са склонни да раздават комплименти, особено незаслужени. Отначало отношението им може да изглежда твърде недружелюбно, но това е от присъщата им предпазливост и резервираност. За сметка на това, германците като нация имат силно чувство за общност и социална съвест. Те обичат да бъдат включени в социална група поради желанието им за принадлежност.

2. Германците са стриктни и обичат правилата

Това не би било факт, ако не бяха стриктните, понякога сурови закони в Германия. В тази държава има изобилие от закони, регулиращи всички аспекти на живота, включително за бирата. Тази тенденция е един от многото остатъци от ценностите, разпространявани някога от прусаците, тъй като в миналото Прусия е била германско кралство, известно със своята невероятно добре организирана и ефективна армия.

3. Германците държат на високия морал

Един от най-разпространените митове за германския народ е техният надценяван морализъм, силно контрастиращ с факта, че именно в Германия има развита порноиндустрия и узаконена проституция. Положителното в този аспект е, че районите за секс забавления са отделни от останалите и са сравнително контролируеми от властите. Германските родители по правило изискват от децата си морал, подлагайки ги на строго възпитание с ясни правила. Но веднъж станали пълнолетни, те получават задължителна свобода – може да звучи като оксиморон, но е така: ако си германец, след навършване на 18 години домът на родителите ти вече не се счита и за твой.

4. Германците са точни, затова са „техническа нация“

Този мит вероятно идва от факта, че производството на автомобили и друг вид техника е силно развито в Германия. Колкото до прочутата им точност, в тяхната народопсихология тя се свързва с уважение към човека, с когото е направена уговорка, отколкото с някаква фанатична акуратност навсякъде и във всичко.

5. Германците са жестоки шовинисти

За съжаление, навярно още дълги години хората несъзнателно ще асоциират германския народ с Втората световна война. Нека не се забравя, че простосмъртните също са страдали от войната. Съвременните германци са отворени към света и редки са случаите на изявен шовинизъм – впрочем, характерен и за представители на други нации.