Грижа за пациенти с коронавирус

30 юли 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Глобалната пандемия, бързото нарастване на броя на случаите в световен мащаб и високата степен на опасност от заразяване с вируса Covid-19 принудиха мнозина да променят обичайния си ритъм на живот и да ограничат преките контакти. Въпреки това, опасността остава реална и както е известно, е особено опасна за възрастните хора.

Припомняме и основните симптоми:

  • Повишаване на телесната температура – в 90% от случаите
  • Кашлица (суха или с малко храчки) – в 80% от случаите
  • Задух – в 55% от случаите
  • Чувство за стягане в гърдите – в 20% от случаите

Какво е правилното поведение на асистента, ако неговият пациент се зарази с коронавирус?

В случай на съмнение, медицинските служби и властите трябва да бъдат незабавно уведомени. Ако след провеждането на необходимите изследвания се докаже, че пациентът е с Ковид-19, той може да бъде лекуван в болнично заведение или да му се назначи домашно лечение.

Препоръки за грижа на пациенти с коронавирус, които са на домашно лечение

Грижата за пациент с коронавирус, ако лекарите са разрешили лечение у дома, изисква стриктно спазване на препоръките им и прилагането на хигиенни мерки от страна на изпълняващ работа като медицински асистент. Важно е да измервате телесната температура 3 или повече пъти на ден, да спазвате режима на пиене, да храните пациента с лесно смилаема храна, да поддържате правилната температура и влажност в помещението и да не допускате посещения от други хора.

Всеки ден в стаята, където се намира пациентът с коронавирус, следва да се избърсват повърхностите с антисептични разтвори, да се измиват подовете, первазите на прозорците и да се сменят постелките.

Грижата за пациенти с коронавирус у дома изисква наблюдение на честотата и дълбочината на дишането. В случай на затруднено вдишване и издишване, усещане за недостиг на кислород, е необходимо да се повика спешна помощ.

Пристъпите на кашлица и задушаване се появяват по-често през нощта, така че пациентите не трябва да се оставят без надзор, дори докато спят. За да се улесни отделянето на храчки при силна кашлица, пациентът трябва да бъде удобно повдигнат с помощта на възглавници.

Ето и още няколко важни практически съвети, които да следвате:

  • Важно е да помислите за балансирано меню, богато на животински протеини, фибри, естествени витамини и минерали, които да укрепят имунната система за борба с коронавирусната инфекция;
  • Осигурете дългосрочна наличност на основните медикаменти, които пациентът приема, особено ако страда от хронични заболявания и редовно приема лекарства. Кутия за хапчета, поставена на видно място, ще ви помогне много да не пропуснете нито някое от тях;
  • Дръжте на надеждно и леснодостъпно място телефонните номера на службите за спешна помощ и роднините на пациента, които могат бързо да дойдат и да окажат помощ в случай на бързо влошаване на състоянието му;
  • Редовно проветрявайте помещенията, за да осигурите на пациента достъп до чист въздух. Обичайните разходки обаче трябва да бъдат заменени с излизане само на балкона;
  • Редовно правете мокро почистване и дезинфекцирайте повърхностите в жилището.

Правила, които асистентите трябва да спазват, за да гарантират собствената си безопасност и да избегнат заразяване с Ковид-19

Асистентите, които се грижат за болните, трябва да поддържат отлична лична хигиена, за да предотвратят евентуално заразяване.

Не забравяйте да използвате ръкавици за еднократна употреба, носете дрехи с дълъг ръкав, маска и предпазен екран или защитни очила.

Цялата екипировка се облича и сваля на входа и изхода от стаята на пациента с последващо изхвърляне или дезинфекция.

Също така си струва да прочетете: