Техника при храненето на болен след прекаран инсулт

19 януари 2022 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Правилното хранене на човек, прекарал инсулт, е част от лечебния процес. Грижите за диетата на тези, които са претърпели остра исхемична атака, са важни, защото в този момент болните са капризни. Трябва също да бъдат отчетени и промените в съзнанието поради увреждането на мозъка.

На какви изисквания трябва да отговаря диетата след инсулт?

Преди да започнете да готвите за болния, се консултирайте с лекаря относно подходящите храни. Добре е да съобразите диетата със следните изисквания:

  • Да не натоварва прекалено храносмилателния тракт;
  • Да осигурява на тялото нужните хранителни вещества;
  • Да не провокира хипертонични кризи;
  • Да не създава риск от образуването на атеросклерозни плаки или кръвни съсиреци.

Препоръчително е също храната да бъде смилана, дори ако болният може да дъвче самостоятелно.

Кои храни помагат за по-бързото възстановяване?

При инсулт е нарушена не само умствената дейност или е ограничена мобилността, но също е отслабена и имунната система. Това увеличава уязвимостта на тялото към повторен инсулт или други неврологични или сърдечно-съдови проблеми.

Правилното хранене след инсулт може както да ускори възстановяването, така и да доведе до усложнения. След исхемична атака подвижността на болния е ограничена и затова са възможни проблеми с дефекацията. Диетата на болния трябва да се изготви така, че да помогне за укрепване на кръвоносните съдове, нервната система и сърцето и за предотвратяване на запек.

Вижте също:

За болните с инсулт е полезно да консумират:

  • зеленчуци като патладжан, пипер, зеле, цвекло, домати, моркови и всички зеленолистни;
  • зеленчукови супи;
  • леща;
  • млечни продукти с ниска масленост;
  • семена и ядки;
  • мед;
  • зелен чай;
  • месо без мазнини, с изключение на свинско;
  • риба;
  • плодове.

Солта трябва да се изключи от диетата или да се намали до 3 г дневно. В менюто на болния не трябва да се включват храни като: туршии, консервирани храни, пушени меса, репички, сладкиши с много захар и масло, карантия, животински мазнини, люти ястия. Не е препоръчително да се консумират газирани напитки, черен чай и кафе.

Какъв е правилният процес на хранене?

Повечето хора след прекаран инсулт не могат да се хранят в седнало положение. Хранителните вещества в болницата се инжектират интравенозно, ако преглъщането е нарушено, а също и двигателните функции. Друг вариант е хранене през специална сонда.

В домашни условия процесът на хранене се характеризира с по-специфични изисквания:

  • Болният трябва да се издигне в полуседнало положение, а гърбът му да се подпре с възглавница. Ако не може да се движи изобщо, леглото му трябва да е специално, с повдигаща се част;
  • Болният се храни на специална маса, поставена пред него, като му се помага да държи лъжицата, за предпочитане малка;
  • Ако не е възможно болният да се храни сам, се използва бутилка с биберон, който има голяма дупка; чаша и сламка, ако може да преглъща.

Поне в началото храната трябва да бъде пасирана или обработена с блендер. Приготвяйте я с пресни продукти. Предлагайте на болния малки порции, най-малко 5 пъти дневно. Правете меню за всеки ден, като имате предвид кои продукти са разрешени. За по-бързо възстановяване е необходим и прием на витамини от групите А, В, D, Е, К и С за регенериране на нервните клетки и укрепване на кръвоносните съдове.

Също така си струва да прочетете: